Jak vypadá nástroj, o který se nestaráte?

Sorry, this entry is only available in Czech. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Před časem jsem dostal na celkové seřízení a opravu baskytaru Ibanez SDGR. V některých polohách drnčely struny o pražce, jeden potenciometr byl ukroucený a všechny společně chrastily, jakmile se jich člověk jen dotkl. Zásadní ale bylo, že na nástroj se mnoho let jen hrálo bez jakékoli údržby nebo alespoň vyčištění při výměně strun. To, co na mě vykouklo po sundání strun, vidíte ne následujících fotkách.

Prach mezi kobylkovými kameny se samozřejmě na zvuku baskytary neprojeví, ale zkorodované, humusem obalené pražce už můžou, stejně jako upatlaný hmatník. Ke cti toho nástroje slouží fakt, že to všechny ty roky vydržel bez zásadních problémů. Po sbroušení pražců a vyčištění nástroj výrazně prokoukl:

Poučení? Pokud se o svůj nástroj budete dobře starat, vydrží vám déle a až jednou budete potřebovat nějaký servisní zásah, kytarář se ho nebude muset štítit!